Maten vi äter är mer än bara näring; den berättar historier om kulturer, traditioner och samhällen över hela världen. Varje lands nationalrätt är en symbol för dess kulturella identitet och erbjuder en inblick i dess historia, geografi och själ.
I denna artikel dyker vi djupare in i de smakrika traditionerna hos olika länder genom att utforska deras nationalrätter.
Den här topplistan är faktabaserad
- Vi använder faktabaserad data för att skapa artikeln
- Artikeln följer vår policy för faktagranskning
- Du hittar källhänvisningar till vår fakta längst ner i artikeln
Läs vår policy för faktagranskning.
Artikeln är faktagranskad och publicerad av:
Noah Gustafsson
Noah har arbetat som redaktör online i flera år. Han är ansvarig över publiceringen för majoriteten av artiklarna på sajten. Noah är dessutom delägare och medgrundare av bolaget som driver Topplistorna.se.
Noah Gustafsson
Noah har arbetat som redaktör online i flera år. Han är ansvarig över publiceringen för majoriteten av artiklarna på sajten. Noah är dessutom delägare och medgrundare av bolaget som driver Topplistorna.se.
187 nationalrätter världen runt
- Afghanistan: Kabuli Palaw – En rätt bestående av ångkokt ris blandat med russin, morötter och lamm.
- Albanien: Tavë Kosi – En traditionell rätt bestående av bakat lamm och ris som serveras med en yoghurtsås.
- Algeriet: Couscous – ångkokta bollar av mannagryn som serveras med en gryta, ofta med grönsaker och kött.
- Andorra: Escudella i Carn d’Olla, en rik och hjärtlig gryta.
- Argentina: Asado – En grillrätt med olika kött, där nötkött är vanligast, serverad med chimichurri-sås.
- Armenien: Khorovats – En armenisk grillrätt, ofta gjord på fläsk, lamm eller kyckling.
- Australien: Vegemite on Toast – En mycket populär frukosträtt med Vegemite på smörstekt rostat bröd.
- Azerbajdzjan: Plov – En risrätt täckt med saffran, ofta serverad med örter och olika kött.
- Bahamas: Conch – En typ av skaldjur som ofta serveras stekt, i sallader eller i soppor.
- Bangladesh: Hilsa Fish Curry – Hilsa-fisk är en populär rätt som ofta tillagas i senapsolja med kryddor.
- Barbados: Cou-Cou och flygfisk – Cou-cou gjord på majsmjöl och okra, serveras med flygfisk.
- Brunei: Ambuyat, en stärkelseg rätt gjord från sago palm.
- Vitryssland: Draniki – Potatispannkakor, serveras ofta med gräddfil.
- Belgien: Moules-frites – Musslor som serveras med pommes frites, anses vara en nationalrätt.
- Belize: Ris och bönor – Denna rätt serveras ofta med kyckling och är en stapelvara i det beliziska köket.
- Benin: Pounded Yam and Egusi Soup – En slät deg gjord på yam som serveras med en soppa gjord på melonfrön och grönsaker.
- Bhutan: Ema Datshi – En kryddig rätt gjord på chilipeppar och ost.
- Bolivia: Salteñas – Bakverk fyllda med kött, grönsaker och ibland ägg eller oliver.
- Bosnien och Hercegovina: Ćevapi – Grillad köttfärs, en typ av skinnfri korv, serveras med tunnbröd (somun).
- Botswana: Seswaa – Pulled meat (vanligtvis nötkött eller getkött) serveras över tjock polenta eller pap.
- Brasilien: Feijoada – En mustig gryta med svarta bönor och fläsk- eller nötkött, serveras traditionellt med ris och apelsinskivor.
- Bulgarien: Banitsa – Ett traditionellt bakverk fyllt med ost och ägg.
- Burkina Faso: Tô – En syrlig gröt som serveras med en sås, ofta tillsammans med grönsaker och ibland kött.
- Burundi: Boko Boko Harees – En gröt gjord på vete, kött (ofta kyckling) och kryddor, som liknar harees från Mellanöstern.
- Chile: Empanadas – Bakverk fyllda med kött, ost eller skaldjur, ofta bakade eller stekta.
- Colombia: Bandeja Paisa – En tallrik med bönor, ris, chorizo, avokado, stekt ägg och mycket mer.
- Costa Rica: Gallo Pinto – En frukosträtt med ris och svarta bönor blandat tillsammans, serveras ofta med ägg och tortillas.
- Kambodja: Amok – En curry gjord på fisk, kokosmjölk och khmerkryddor, som traditionellt serveras i bananblad.
- Kamerun: Ndolé – En gryta med nötter, ndolé (bittra blad) och fisk eller nötkött.
- Kanada: Poutine – pommes frites toppade med ostbågar och täckta med sås.
- Tchad: Boule – En häftklammer gjord av hirs eller sorghum, serveras med såser eller grytor.
- Kap Verde: Cachupa, en långkokt gryta med majs, bönor och kött eller fisk.
- Kina: Pekinganka – En berömd maträtt från Peking, med en krispig och smakrik rostad anka.
- Komorerna: Langouste a la Vanille, hummer med vanilj.
- Kongo (Demokratiska republiken): Poulet à la Moambé – Kyckling i en sås gjord på den afrikanska oljepalmsfrukten.
- Kroatien: Pašticada – En biffrätt tillagad i en speciell sås, serveras traditionellt med gnocchi.
- Kuba: Ropa Vieja – Strimlad biff stuvad i en tomatbaserad sås, serveras ofta med ris och bönor.
- Cypern: Souvla – Stora köttbitar som tillagas på ett långt spett över en kolgrill.
- Tjeckien: Svíčková – Marinerad oxfilé som serveras med en krämig sås och brödklimpar.
- Danmark: Smørrebrød – Öppna smörgåsar, vanligtvis serverade på rågbröd med olika pålägg.
- Djibouti: Skoudehkaris – En kryddig gryta gjord på lamm, ris och tomater.
- Dominikanska republiken: La Bandera – En traditionell måltid bestående av ris, röda bönor, kött och sallad.
- Ecuador: Ceviche – Färsk fisk och skaldjur marinerade i citrusjuice med lök, paprika och koriander.
- Egypten: Koshari – En rätt gjord på ris, makaroner, linser och kikärtor, toppad med tomatsås och stekt lök.
- El Salvador: Pupusas – Tjocka majstortillas fyllda med olika fyllningar, t.ex. ost, bönor eller kött.
- Eritrea: Injera med Zigni – Svampigt tunnbröd som serveras med en kryddig köttgryta.
- Estland: Verivorst – Blodkorv, serveras traditionellt med potatis och surkål.
- Eswatini (Swaziland): Sishwala – Tjock majsgröt som ofta serveras med kött- eller grönsaksgryta.
- Etiopien: Doro Wat – En kryddig kycklinggryta som serveras med injera, ett stort surdegsbröd.
- Fiji: Kokoda – Fisk marinerad i citron- eller limesaft med kokosgrädde, lök och tomater.
- Finland: Karjalanpiirakka – Karelska piroger gjorda av tunn rågdeg med en fyllning av risgrynsgröt.
- Frankrike: Coq au Vin Coq au Vin – Kyckling bräserad med vin, svamp, salt fläskkött eller bacon (lardons), svamp, lök och ibland vitlök.
- Gabon: Poulet Nyembwe – Kyckling tillagad i en sås gjord på palmnötter.
- Gambia: Domoda – En jordnötsgryta med kött och grönsaker som serveras med ris.
- Georgien: Khachapuri – Ett ostfyllt bröd som ofta har ett ägg på toppen.
- Tyskland: Sauerbraten – En grytstek, vanligtvis gjord på nötkött (men kan också göras på lamm, fläsk eller hjort), som marineras innan den tillagas långsamt.
- Ghana: Jollof Rice – En risrätt med tomater, lök och kryddor som ofta serveras med kyckling eller fisk.
- Grekland: Moussaka – En aubergine- eller potatisbaserad rätt, lagrad med köttfärs och toppad med en krämig béchamelsås.
- Grenada: Oil Down – En gryta gjord på brödfrukt, kokosmjölk, gurkmeja, dumplings och saltat kött eller fisk.
- Guatemala: Pepian – En mustig köttgryta, vanligtvis gjord på kyckling, fläsk eller nötkött, som blandas med olika kryddor och frön.
- Guinea: Poulet Yassa – Kyckling som marineras med lök och citron eller vinäger, sedan grillas och tillagas i marinaden.
- Guyana: Pepperpot – En gryta gjord på kött (vanligtvis nöt, gris eller får), kassareep (en sås gjord på kassavarot) och kryddor.
- Haiti: Griot med ris och bönor – Marinerade och stekta fläskkuber som serveras med ris och bönor.
- Honduras: Baleadas – Mjöltortillas fyllda med refried beans, ost och ofta andra ingredienser som avokado eller äggröra.
- Ungern: Gulasch – En gryta med kött och grönsaker kryddad med paprika och andra kryddor.
- Island: Hákarl – Fermenterad haj, ofta betraktad som en nationalrätt trots sitt ökända rykte bland utlänningar.
- Indien: Biryani – En blandad risrätt med kryddor, ris (vanligtvis basmati) och kött (kyckling, nötkött, get, fläsk, lamm, räkor eller fisk), och ibland även ägg och/eller grönsaker.
- Indonesien: Nasi Goreng – En smakrik stekt risrätt som vanligtvis kryddas med kecap manis (söt sojasås), schalottenlök, vitlök, tamarind och chili, blandat med ytterligare ingredienser som ägg, kyckling, räkor eller nötkött.
- Iran: Ghormeh Sabzi – En örtgryta gjord på persilja, purjolök och bockhornsklöver, kött (vanligtvis lamm) och kidneybönor.
- Irak: Masgouf – En traditionell rätt med grillad fisk, vanligtvis kryddad med olivolja, salt och tamarind.
- Irland: Irish Stew – En mustig gryta gjord på lamm- eller fårkött, potatis, morötter, lök och persilja.
- Israel: Falafel – Friterade bollar gjorda på malda kikärtor eller bondbönor, serveras vanligtvis i en pita.
- Italien: Pasta – I alla dess former, som spagetti, lasagne eller ravioli, ofta serverad med olika såser som Bolognese, marinara eller Alfredo.
- Jamaica: Jerk Chicken – Kyckling som marinerats i en kryddig blandning av kryddpeppar och skotsk paprika och sedan grillats.
- Japan: Sushi – Vinrökt ris kombinerat med olika ingredienser, inklusive skaldjur, grönsaker och ibland tropiska frukter.
- Jordanien: Mansaf – En rätt gjord på lamm som tillagats i en sås av fermenterad torkad yoghurt och serveras med ris eller bulgur.
- Kazakstan: Beshbarmak – Kokt kött serverat över nudlar, traditionellt ätit med händerna.
- Kenya: Ugali med Sukuma Wiki – En kompakt gröt av majsmjöl som serveras med grönsaker.
- Kiribati: Palusami – Bakade taroblad fyllda med kokosmjölk och ibland kött eller fisk.
- Kosovo: Flija – Lager av crepe-liknande smet varvas med grädde och bakas i flera timmar.
- Kuwait: Machboos – En doftande risrätt som tillagas med kryddor och kött, kyckling eller fisk.
- Kirgizistan: Laghman – Handdragna nudlar som serveras med kött- och grönsaksgryta.
- Laos: Larb – En typ av köttsallad, ofta gjord på kyckling, nötkött, anka eller fläskkött, smaksatt med limejuice, fisksås och färska örter.
- Lettland: Rågbröd – Ett baslivsmedel som ofta serveras som tillbehör eller används till smörgåsar.
- Libanon: Kibbeh – En rätt gjord på bulgur, hackad lök och finmalt magert kött, vanligtvis lamm.
- Lesotho: Pap-pap – En rätt gjord på majsmjöl som ofta serveras med kött- eller grönsaksgryta.
- Liberia: Jollof Rice – En populär västafrikansk rätt gjord på tomater, ris och ofta kött eller fisk, där Liberia har sin egen variant.
- Libyen: Couscous med lamm – Couscous serveras med en gryta gjord på lamm och grönsaker.
- Liechtenstein: Käsknöpfle – Dumplings gjorda på mjöl och ost, serveras ofta med stekt lök.
- Litauen: Cepelinai – Potatisdumplings fyllda med kött, ost eller svamp.
- Luxemburg: Judd mat Gaardebounen – Rökt fläskkrage med bondbönor.
- Madagaskar: Romazava – En gryta gjord på nötkött, fläskkött eller kyckling och blandade grönsaker.
- Malawi: Nsima – En tjock majsgröt som vanligtvis serveras med kött eller grönsaker.
- Malaysia: Nasi Lemak – Ris kokt i kokosmjölk, serveras med en kryddig sambal, friterad krispig ansjovis, rostade jordnötter och hårdkokt eller stekt ägg.
- Maldiverna: Garudhiya – En doftande fisksoppa som serveras med ris, lime, chili och lök.
- Mali: Tiguadege Na – En jordnötsgryta som ofta görs med kyckling, sötpotatis och olika grönsaker.
- Malta: Pastizzi – Frasigt bakverk fyllt med ricotta eller mosade ärtor.
- Marshallöarna: Macadamia Nut Pie – liknar pekannötspaj, men görs med macadamianötter, som ofta finns på öarna.
- Mauretanien: Thieboudienne – En rätt med fisk, ris och tomater som liknar den senegalesiska nationalrätten.
- Mauritius: Dholl Puri – En typ av tunnbröd fyllt med malda gula ärtor, serveras med chutney eller curry.
- Mexiko: Tacos – Tortillas av majs eller vete fyllda med olika fyllningar som nötkött, fläskkött, kyckling, skaldjur, bönor och grönsaker.
- Mikronesien: Brödfrukt – Äts ofta som basföda, antingen kokt, rostad eller stekt.
- Moldavien: Mămăligă – En majsmjölsgröt eller polenta, ofta serverad med ost, gräddfil eller en gryta.
- Monaco: Barbagiuan – En bakelse fylld med ricottaost och spenat.
- Mongoliet: Buuz – Ångkokta dumplings fyllda med kött, vanligtvis nöt- eller fårkött.
- Montenegro: Njeguški pršut – Torrsaltad skinka, liknande italiensk prosciutto, men med en distinkt smak från den bergiga regionen Njeguši.
- Marocko: Tagine – En långkokad gryta som bräseras vid låga temperaturer, vilket resulterar i mört kött med aromatiska grönsaker och sås.
- Moçambique: Piri Piri Chicken – Grillad kyckling kryddad med piri piri (afrikansk fågelöga-chili) sås.
- Myanmar (Burma): Mohinga – En risnudel- och fisksoppa som anses vara en av nationalrätterna.
- Namibia: Biltong – Torkat, saltat kött, liknande torkat kött, med ursprung i det sydafrikanska köket.
- Nauru: Coconut Fish – Färsk fisk marinerad i lime och kokosmjölk, en vanlig rätt på Stillahavsöarna.
- Nepal: Dal Bhat – Linssoppa som serveras med ris, grönsaker och ibland kött eller fisk.
- Nederländerna: Stamppot – Potatismos blandat med grönsaker som surkål, grönkål eller spenat, serveras ofta med rökt korv.
- Nya Zeeland: Hangi – En traditionell maorimetod där man tillagar mat med hjälp av upphettade stenar som grävs ner i en gropugn.
- Nicaragua: Gallo Pinto – En rätt med ris och bönor blandat, serveras ofta till frukost.
- Niger: Djerma-gryta – En mustig gryta gjord på kött, grönsaker och ibland jordnötssås.
- Nigeria: Jollof Rice – En populär västafrikansk rätt gjord på ris, tomater, lök och kryddor som ofta serveras med kött eller fisk.
- Nordkorea: Naengmyeon – Kalla bovetenudlar som serveras i en kyld buljong, ofta med skivor av päron och gurka.
- Nordmakedonien: Tavče Gravče – En traditionell rätt gjord på bakade bönor, ofta smaksatt med lök, paprika och kryddor.
- Norge: Fårikål – En mustig gryta gjord på fårkött och kål, kryddad med hela svartpepparkorn.
- Oman: Shuwa – En festlig rätt med långkokt marinerat lamm, tillagat i en underjordisk sandugn.
- Pakistan: Biryani – En smakrik blandad risrätt med aromatiska kryddor, ris och kött som kyckling, nötkött, get, lamm eller fisk.
- Palau: Bat – Soppa på fruktfladdermus som anses vara en delikatess i Palau, ofta gjord med kokosmjölk och kryddor.
- Palestina: Musakhan – Sumakkryddad kyckling som rostas och serveras med lök, allt på toppen av taboonbröd.
- Panama: Sancocho – En traditionell kycklingsoppa gjord på rotfrukter och smaksatt med koriander.
- Papua Nya Guinea: Mumu – En traditionell matlagningsmetod där maten tillagas i en gropugn med heta stenar.
- Paraguay: Sopa Paraguaya – Trots att namnet betyder “paraguayansk soppa” är denna rätt faktiskt en typ av salt majsbröd som görs med ost och lök.
- Peru: Ceviche – Rå fisk marinerad i citrusjuice, kryddad med chilipeppar och serverad med lök, sötpotatis och majs.
- Filippinerna: Adobo – En populär rätt med kyckling eller fläskkött som tillagas i vinäger, sojasås, vitlök, lagerblad och svartpepparkorn.
- Polen: Pierogi – Dumplings fyllda med olika ingredienser, t.ex. potatis, surkål, kött, ost eller frukt.
- Portugal: Bacalhau – Saltad torsk som traditionellt tillagas på många olika sätt i landet.
- Qatar: Machboos – En doftande risrätt som vanligtvis tillagas med lamm, ris och en blandning av kryddor.
- Rumänien: Sarmale – Kålrullar fyllda med köttfärs, ris och kryddor, serveras ofta med gräddfil.
- Ryssland: Borscht – En syrlig soppa med rödbetor som huvudingrediens, serveras ofta med gräddfil och dill.
- Rwanda: Ugali och Isombe – Ugali är en tjock majsgröt som ofta serveras med Isombe, som görs av kassavablad.
- Saint Kitts och Nevis: Stuvad saltfisk – Saltad torsk stuvad med kryddor, serveras ofta med dumplings, brödfrukt och kokosdumplings.
- Saint Lucia: Green Fig and Saltfish – Nationalrätt som består av gröna bananer (lokalt kallade “fikon”) och saltad torsk.
- Saint Vincent och Grenadinerna: Roasted Breadfruit and Fried Jackfish – En populär lokal rätt med brödfrukt som rostas över öppen eld och serveras med friterad jackfish.
- Samoa: Palusami – Unga taroblad bakade med kokosgrädde, ofta med fyllningar som lök eller kött.
- San Marino: Torta Tre Monti – En tårta gjord på rånfyllda lager med choklad- eller hasselnötskräm, som påminner om de tre tornen i San Marino.
- São Tomé och Príncipe: Calulu – En gryta med fisk, kött eller båda, blandad med grönsaker och ofta serverad med ris.
- Saudiarabien: Kabsa – En blandad risrätt, vanligtvis gjord med kryddor, ris och kött som kyckling, lamm eller fisk.
- Senegal: Thieboudienne – En traditionell rätt med fisk, ris och tomater som anses vara nationalrätten.
- Serbien: Ćevapčići – Köttfärs som grillas på spett, serveras ofta med lök, gräddfil och ajvar (en rödpepparkrydda).
- Seychellerna: Grillad fisk – Färsk fisk, ofta marinerad och grillad, vilket återspeglar öarnas beroende av fiske.
- Sierra Leone: Cassava Leaves Stew – En gryta gjord på krossade kassavablad, palmolja och ofta fisk eller kött.
- Singapore: Hainanese Chicken Rice – Pocherad kyckling serveras med ris kokt i kycklingbuljong, tillsammans med chilisås och vanligtvis gurka.
- Slovakien: Bryndzové Halušky – Potatisdumplings serverade med bryndza (en mjuk fårost) och toppade med bacon.
- Slovenien: Žganci – En traditionell rätt gjord på bovetemjöl, vatten, salt och ister, serveras ofta med mjölk eller yoghurt.
- Salomonöarna: Poi – En fermenterad pasta gjord på taro eller groblad, ibland blandad med kokosmjölk.
- Somalia: Sambuusa – Ett trekantigt friterat bakverk fyllt med kött och kryddor, liknar en samosa.
- Sydafrika: Biltong – torkat, saltat kött, och Bobotie – en rätt med köttfärs som bakas med en äggbaserad topping.
- Sydkorea: Kimchi – Fermenterade grönsaker, vanligtvis gjorda på nappakål och koreanska rädisor, kryddade med chilipulver, vitlök, ingefära och fermenterade skaldjur.
- Sydsudan: Kisra – En typ av tunnbröd med surdeg som ofta serveras till grytor eller soppor.
- Spanien: Paella – En valenciansk risrätt som har olika typer, inklusive skaldjur, blandad (med kött och skaldjur) och andra, kryddad med saffran och andra kryddor.
- Sri Lanka: Ris och curry – En stapelrätt bestående av ris som serveras med olika typer av curry, inklusive kött, fisk och grönsaker.
- Sudan: Ful Medames – En rätt gjord på bondbönor som tillagas med olja och kryddor, serveras ofta med bröd.
- Surinam: Pom – En festlig rätt gjord på tarorotspasta som fylls med kyckling, kött eller grönsaker och sedan bakas.
- Sverige: Köttbullar – Svenska köttbullar som ofta serveras med sås, kokt potatis och lingonsylt.
- Schweiz: Fondue – Smält ost som serveras i en gemensam gryta (caquelon) och äts genom att bröd doppas i osten med hjälp av långskaftade gafflar.
- Syrien: Kibbeh – En rätt gjord på bulgur, hackad lök och finmalt magert kött, ofta stekt till små biffar eller kokt i buljong.
- Taiwan: Beef Noodle Soup – En populär rätt bestående av mört bräserat nötkött, nötbuljong, grönsaker och nudlar.
- Tadzjikistan: Plov – En risrätt tillagad med morötter, lök och kött, ibland garnerad med torkad frukt och nötter.
- Tanzania: Ugali med fisk – En tjock gröt gjord på majsmjöl som serveras med fisk, ofta grillad eller stekt.
- Thailand: Pad Thai – En friterad risnudelrätt som ofta serveras på gatan och på lokala matställen, gjord på räkor, jordnötter, ägg och böngroddar.
- Togo: Fufu – En basrätt gjord på kokta jams, kokbananer eller kassava, som stötts till en degliknande konsistens och serveras med soppa eller gryta.
- Tonga: Lu Pulu – Corned beef inlindad i taroblad och tillagad i kokosmjölk.
- Trinidad och Tobago: Doubles – En vanlig gatumat som består av två tunnbröd fyllda med kikärtscurry och olika chutneys.
- Tunisien: Couscous – Nationalrätt som ofta serveras med kött, grönsaker och kryddig sås.
- Turkiet: Kebab – En bred term som omfattar en mängd olika grillade kötträtter, inklusive shish kebab och döner kebab.
- Turkmenistan: Plov – En centralasiatisk rätt med ris, kött och grönsaker som liknar pilaf.
- Tuvalu: Pulaka – En rotfrukt som liknar taro och som ofta tillagas i en underjordisk ugn som kallas umu.
- Uganda: Matoke – Ångkokta och mosade gröna bananer, serveras ofta med jordnötssås, kött eller fiskgrytor.
- Ukraina: Borscht – En mustig soppa gjord på rödbetor, kål, potatis, tomater, morötter, lök, vitlök och dill, serveras ofta med gräddfil och rågbröd.
- Förenade Arabemiraten: Al Harees – En traditionell rätt gjord på vete, kött (vanligtvis kyckling eller lamm) och en nypa salt, som tillagas långsamt i flera timmar.
- Storbritannien: Fish and Chips – friterad fisk i smet serverad med pommes frites, en klassisk brittisk rätt.
- Förenta staterna: Hamburger – En smörgås bestående av en eller flera kokta köttfärsbiffar, vanligtvis nötkött, som placeras i ett skivat bröd, ofta serverad med ost, sallad, tomat, lök, pickles, bacon eller chilipeppar.
- Uruguay: Chivito – En smörgås med skivad biff, mozzarella, tomater, majonnäs och ibland bacon, ägg och skinka.
- Uzbekistan: Plov – En nationalrätt gjord på ris, köttbitar, rivna morötter och lök, kokt i en kryddad buljong.
- Vanuatu: Lap Lap – Nationalrätt gjord på riven jams, banan eller maniok, blandad med kokosmjölk och tillagad i bananblad.
- Vatikanstaten: Eftersom Vatikanstaten är en stadsstat omgiven av Rom är dess kök identiskt med det italienska köket, med rätter som pasta och pizza som är vanliga.
- Venezuela: Arepas – majskakor som grillas, bakas eller steks och fylls med olika ingredienser som ost, kött eller avokado.
- Vietnam: Pho – En vietnamesisk soppa som består av buljong, risnudlar, örter och kött, ofta kyckling eller nötkött.
- Jemen: Saltah – En köttbaserad gryta som anses vara nationalrätten, vanligtvis gjord på lamm eller kyckling, och serveras med tunnbröd.
- Zambia: Nshima – En basrätt gjord på majsmjöl som serveras med kött eller grönsaker.
- Zimbabwe: Sadza – En majsbaserad basrätt som serveras med olika tillbehör som köttgryta, grönsaker eller sur mjölk.
- Österrike: Wiener Schnitzel – En panerad och stekt kalv- eller fläskkotlett.