Populära listor

Redaktörer

Anton har över 15 års erfarenhet av att skriva och publicera innehåll…
Noah har arbetat som redaktör online i flera år. Han är ansvarig över…

Om oss

Välkommen till Topplistorna.se!
Majoriteten av våra listor är faktagranskade men vi blandar innehållet med topplistor utefter våra egna åsikter och tycke. Artiklar som är faktagranskade är tydligt uppmärkta så du vet vad som grundas på fakta eller inte.
Gör som många andra och hänvisa till oss som er trovärdiga faktakälla genom att länka till våra listor.

Sveriges längsta man

Sveriges längsta människor (10 längsta människorna i Sverige)

Vilka är de längsta människorna i Sverige?

Denna artikel lyfter fram extraordinära individer vars enastående längd har skrivit in dem i historieböckerna. Från historiska figurer till samtida jättar, upptäck hur deras storlek har format deras liv och arv. Läs vidare för att utforska deras berättelser.

Nu kommer vi lista de 7 längsta människorna i svensk någonsin.

Den här topplistan är faktabaserad

Artikeln är faktagranskad och publicerad av:

7. Joakim Simon Noah

Joakim Simon Noah, född i New York och son till en tennisspelare och en fotomodell, spelar center för Memphis Grizzlies i NBA. Med en imponerande längd på 211 cm och ett arv som omfattar svensk, fransk och amerikansk kultur, står Noah ut både på och utanför basketplanen.

 • Längd: 211 cm
 • Död/levande: Levande

6. Maciej Bolesław Lampe

Maciej Bolesław Lampe, en svensk-polsk basketspelare med en höjd på 211 cm, har gjort sig ett namn både i NBA och internationellt. Lampe, född i Łódź och uppvuxen i Stockholm, representerar nu Shenzen Leopards i Kina, vilket visar på en imponerande karriär.

 • Längd: 211 cm
 • Död/levande: Levande

5. Joakim Kjellbom

Med sina 214 cm var Joakim Kjellbom en gång den längsta spelaren i den svenska basketligan. Född 1979, har Kjellbom representerat Sverige internationellt och spelat för Norrköping Dolphins, och blev utsedd till ligans mest värdefulla spelare efter säsongen 2009/10.

 • Längd: 214 cm
 • Död/levande: Levande

4. Per-Ola Karlsson

Per-Ola Karlsson, tidigare elitbasketspelare, har under sina 217 cm imponerat på basketplanen i Malbas i Malmö och i U21-landslaget. Trots en karriär som avbröts av en knäskada, fortsätter Karlssons arv att inspirera.

 • Längd: 217 cm
 • Död/levande: Levande

3. Kristina Katarina Larsdotter

Kristina Katarina Larsdotter, även känd som “Långa lappflickan”, nådde en längd på 218 cm under 1800-talet. Hon vann internationellt erkännande och visade upp sig mot betalning, vilket skapade en komplex historia om utställning och stolthet.

 • Längd: 218 cm
 • Död/levande: Död

2. Anders Gustav Andersson

Känd som “Ställbergsjätten”, Anders Gustav Andersson var mer än bara sin längd på 220 cm. Hans hjältemodiga insats i en gruva och hans fysiska styrka gjorde honom till en legend bortom sin storlek.

 • Längd: 220 cm
 • Död/levande: Död
Gustaf_Edman

1. Karl Gustaf Emmerik Edman

Sveriges längsta människa någonsin är Karl Gustaf Emmerik Edman, känd som “Jätten från Gotland”. Född 1882, nådde han en imponerande längd på 242 cm. Edman utmärkte sig inte bara för sin storlek utan också för sina prestationer på marknader och cirkusar, där han visade upp sin styrka genom att böja hästskor och lyfta tunga vikter​​.

 • Längd: 242 cm
 • Död/levande: Död

Sammanfattning

Denna översikt över några av Sveriges mest framstående långa individer, från NBA-stjärnor till historiska ikoner, skildrar de unika vägarna dessa individer har vandrat, präglade av deras anmärkningsvärda längd. 

Från Joakim Simon Noahs prestationer på basketplanen till “Jätten från Gotland”, Karl Gustaf Emmerik Edmans, historiska styrkedemonstrationer, speglar dessa berättelser den mänskliga mångfaldens och kapacitetens rikedom. 

Deras liv och arv öppnar dörren till ytterligare utforskningar av människans fysiska extremer, vilket naturligt leder oss till att utforska ytterligare dimensioner av detta ämne. 

För de som är nyfikna på att fördjupa sig i rekordböckerna, erbjuder artiklarna om världens längsta kvinna och världens längsta man en fascinerande fortsättning på denna resa, var och en berikande vår förståelse för de sällsynta och anmärkningsvärda fenomenen av extraordinär mänsklig längd.

Vanliga frågor (FAQ)

Sveriges längsta person genom tiderna var Karl Gustaf Emmerik Edman, även känd som “Jätten från Gotland”, som nådde en längd av 242 cm.

Karl Gustaf Emmerik Edman var känd för sina framträdanden på marknader och cirkusar, där han demonstrerade sin styrka genom att böja hästskor och lyfta tunga vikter.

På Bötterums hembygdsgård i Långemåla kan besökare se hans säng och skor, och en staty i naturlig storlek finns i hans hemby Burs på södra Gotland.

Hans exceptionella längd ledde honom till att bli en attraktion på marknader och cirkusar, där han under artistnamnet “Jätten Edman” underhöll folk med sina kraftprov.

Här kommer listan på de 7 längsta människorna i Sverige

NamnLängd (cm)
1.Karl Gustaf Emmerik Edman242 cm
2.Anders Gustav Andersson220 cm
3.Kristina Katarina Larsdotter218 cm
4.Per-Ola Karlsson217 cm
5.Joakim Kjellbom214 cm
6.Maciej Bolesław Lampe211 cm
7.Joakim Simon Noah211 cm

Källor

Total
0
Shares
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You May Also Like